Private Lease En Belasting Betalen, Waar Moet Je Precies Op Letten Als Je Een Leasecontract Afsluit In Nederland

Een prive lease rijden
Spread the love

Rondrijden in een (eigen) auto kost in ons land nog altijd een flinke duit, niet alleen als het gaat om de aanschaf en onderhoudt, maar ook de andere erbij komende kosten als de verzekering en de wegenbelasting. Voor auto leasen gelden er wat andere voorwaarden omdat het grootste deel van de kosten allemaal al verwerkt zijn in het leasetarief. Het maakt daarbij wel uit om wat voort soort lease het gaat. Daarbij wil je wel op de hoogte zijn van de goedkoopste private lease om een goede keuze te maken voor jezelf.

Bij een financial lease zijn de meeste kosten toch voor de leasenemer

Puur in de vorm van een private operational lease, hoeft er geen belasting betaalt te worden en is het de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om daar aan te voldoen.  Die is namelijk de eigenaar van het voertuig en worden alle kosten natuurlijk ook verwerkt in het leasetarief.  Indirect betaal je dus ook gewoon de belasting.

  • Wie een financial lease aangaat, zal zelf de wegenbelasting moeten betalen. Het eigenaarschap ligt in dit geval namelijk niet bij de leasemaatschappij en ligt alle verantwoordelijkheid bij de leasenemer.
  • Kijk goed naar welk type leaseplan je neemt, er zijn verschillende vormen beschikbaar zoals private lease, financial lease, short lease of een operational lease. Voor iedereen is er dus een goede oplossing beschikbaar, bereken vooraf het leasebedrag en kijk naar alle voor- en nadelen van alle leasevormen van dit moment.

auto leasen

Ook voor ZZP’ers is een private lease van belang

De auto gewoon private leasen, komt bij veel ZZp’ers voor en heeft dat allemaal te maken met de bijtelling die er betaald zou moeten worden wanneer de auto op zakelijke titel geleased zou worden. Nu kan het leasebedrag niet als onkostenpost op de balans op worden genomen, maar kan je het toch nog voor elkaar krijgen een korting van de Belastingdienst te krijgen.

  • De Belastingdienst hanteert namelijk de regeling dat er voor elke zakelijk verreden kilometer met een privé voertuig, er toch 19 cent van de winstopgave gehaald kan worden.  Reken dus maar na dat op jaarbasis dat een behoorlijk bedrag wordt waarover er dus geen belasting betaalt dient te worden. Dit belastingvoordeel werkt dus ook gewoon door bij een private lease.
  • Het is dus een voordeel om te kiezen voor een private lease als je op dit moment veel wegenbelasting betaalt voor je auto, kijk altijd goed naar de voorwaarden voordat je de definitieve keuze voor prive leasen.

Als Particulier Hoef Je Geen Wegenbelasting Te Betalen Voor Private Leasen

Wie als particulier dus een auto leaset, zal in het geval van een private lease geen wegenbelasting hoeven te betalen. Dat doet de leasemaatschappij wel en geldt dat ook voor een ZZP’er die een auto op zo een manier leaset. Het bijkomend voordeel voor deze groep is wel, dat ze een deel van de gemaakte kosten per verreden zakelijke kilometers via de Belastingdienst kunnen terugvorderen.


Spread the love