Het 30-Jarige Jubileum Van Ken Ishiwata En Marantz In Nederland

Spread the love

Ontwerper Ken Ishiwata vierde zijn 30-jarig jubileum bij Marantz door de luxueuze KI Pearl SACD / CD-speler en een geïntegreerde versterker te produceren die elk £ 2500 waard was. Een jaar later kwamen de minder uitgebreid gebouwde Lite-versies op £ 1000 per stuk.
De SA-KI Pearl Lite heeft een fantastisch geluid en sindsdien is de adviesprijs verlaagd.

Minder lomp en daardoor een stuk aantrekkelijker

Bij 7.8kg is de SA-KI Pearl Lite de helft van het gewicht van de Pearl-speler, omdat de bouw minder lomp is. Verdwenen is de sexy voorpaneel verlichting van de Pearl en de 5 mm dikke aluminium bovenplaat, het Lite-model wordt ook nog eens geleverd met een standaard Marantz-afstandsbediening. En de glanzende zijwangen van de Lite – die doen denken aan de houten urushi-gelakte panelen die zijn aangebracht op luxe producten – zijn in feite van plastic. Niettemin is het een knap ontwerp en suggereert het veel voor het geld.

Een flinke voeding een een verkoperd chassis

Het is een solide ingebouwde speler, met een verkoperd chassis, een aanzienlijke voeding met een toroïdale transformator en de niet onaanzienlijke bonus van de SACD-afspeelmogelijkheden. Deze componenten en bouwstijl elimineren ongewenste storingen en verlagen interne weerstanden.

Koppel de CD-speler met je PC en je hebt een luxe DAC

De functieset is fantastisch. Naast 24-bits / 192kHz-compatibele S / PDIF-ingangen waardoor de speler als DAC kan worden gebruikt, is er ook een B-type USB-aansluiting (24bit / 96 kHz) die uw computer als een externe geluidskaart ziet. En een verdere USB-ingang op de versterker biedt een digitale verbinding voor een iPod / iPhone. Geheugensticks met MP3-, WMA-, AAC- en WAV-bestanden kunnen ook via deze ingang worden afgespeeld. De afwezigheid van FLAC-ondersteuning is de enige lichte teleurstelling.

De detail en precisie zijn in evenwicht bij deze CD-speler

De intonatie van de Pearl Lite lijkt bijzonder goed beoordeeld te zijn, waarbij details en precisie met elkaar in evenwicht zijn gebracht met een ontspannen, easy-going karakter dat is gericht op helderheid van het middengebied. Het Helicon Ensemble speelde het Allegro van Vivaldi’s Sinfonia in C met behulp van vroege instrumenten [Reference Recordings RR-23CD] werd niet zo authentiek afgebeeld als bijvoorbeeld Primare’s ultra-crisp-klinkende CD32 – een deel van de ‘edge’ van die vroege instrumenten ontbraken. Maar het leek nog steeds aangenaam open.

De balans in het geluid is over het algemeen soepel

De boze stem die ‘Stand still, laddie!’ In dit fragment dicteert, was misschien een beetje verzonken, maar de balans was over het algemeen vol met soepele hoge frequenties en de krachtige bas-kicks hadden een enorm gewicht. De Pearl Lite is een speler die echt schittert met krachtige rockmuziek, die nooit geforceerd of ongemakkelijk is maar vol en krachtig.
De Marantz was ook inzicht in fijne details in opnames. Met Patricia Barber’s ‘Bye Bye Blackbird’ uit Nightclub was haar intieme stem comfortabel, maar ook scherp gericht op het geluidsbeeld.

Een polijst geluid dat met eersteklas opnames fantastisch klinkt

De Pearl Lite heeft een zeer gepolijst geluid dat fantastisch klinkt met eersteklas opnames en ook het meeste haalt uit dynamisch gecomprimeerde producties, bijvoorbeeld met Adele’s ‘Rolling In The Deep’ van 21 [XL Records XLCD520]. Samuel Theberts The School for Scandal Ouverture met David Zinman, dirigent van het Baltimore Symphony Orchestra, opgenomen in 1991 voor Argo [nu Classic FM CFM FW 004] klonk prachtig qua textuur en warmte en verloor niets in detail.

Een verfijnd geluid wat zorgt voor ontspannen luisteren

Wat de muziek ook is, de SA-KI Pearl Lite klinkt altijd gepolijst, met een gracieuze houding. Hoewel deze Pearl Lite de communicatieve midband-helderheid demonstreert die kenmerkend is voor klassieke Marantz KI Signature CD-spelers, levert deze een verfijnd geluid dat zorgt voor bijzonder ontspannen luisteren.


Spread the love